Microkredieten voor moeders

Zie je ook vaak de term microkredieten voor moeders en zou je weleens willen weten wat dat is? Kijk hier voor meer informatie.

Wat zijn microkredieten voor moeders?

Wanneer je op internet zoekt naar informatie over microkredieten, kom je al gauw de term microkredieten voor moeders tegen. In Nederland zijn er ongetwijfeld ook moeders die een microkrediet goed zouden kunnen gebruiken en het ook zeker verdienen, maar helaas richt dit project zich niet op het Westen. In Nederland bestaan er wel microkredieten, maar voor ondernemers.  Daarentegen richt deze organisatie, microkredieten voor moeders, zich op vrouwen in Azië, die met een microkrediet een investering kunnen doen om hun inkomen blijvend te vergroten. Misschien vind je het een beetje gek klinken dat alleen moeders voor deze kleine leningen in aanmerking komen. Waarom geen vaders? Waarom geen mannen en vrouwen zonder kinderen?

Waarom speciaal microkredieten voor moeders?

Hiervoor zijn een aantal redenen te bedenken. Allereerst zijn vrouwen in Azië vaak achtergesteld. Ze verdienen minder geld en maken vrijwel geen kans op een succesvolle onderneming in de mannenwereld waarin zij leven. Vrouwen hebben daarom minder kans op financiële onafhankelijkheid. Dit geldt nog meer voor moeders. Vaak wordt van moeders verwacht dat ze voor hun gezin zorgen en misschien hun man helpen bij zijn werk. Het hebben van een eigen bedrijf is voor een moeder daarom vaak ondenkbaar. Ze hebben daarom een stigma wat doorbroken moet worden, en ze hebben minder tijd voor hun onderneming omdat ze moeten zorgen voor hun kinderen. Microkredieten voor moeders is daarom ook een kans op emancipatie voor vrouwen en moeders. Bovendien vergroot het blijvend hun inkomen, waardoor het uiteindelijk met het hele gezin beter gaat. De tweede reden voor de keuze van moeders, is dat moeders vrijwel al hun inkomen direct investeren in hun gezin. Waar een vader (die zich misschien minder verbonden voelt met zijn gezin) eerst een welverdiend biertje gaat drinken van zijn salaris, zal een moeder meteen beter eten kopen voor haar kinderen en haar kinderen van het geld naar school sturen. Hierdoor verbetert de gezondheid en de ontwikkeling van het hele gezin en investeren moeders indirect in een betere toekomst voor het hele land.

Waarom niet gewoon geld in plaats van microkredieten voor moeders?

Tot slot vraag je je misschien af waarom je deze moeder een lening geeft, in plaats van gewoon wat geld. Daar zit de volgende gedachte achter: wanneer een moeder een lening krijgt, gaat ze dit geld investeren in haar eigen onderneming, vergroot ze hiermee haar eigen inkomen, en zal ze met dit extra geld zelf de lening weer afbetalen. Dat betekent dat ze uiteindelijk zelf iets bereikt heeft.

Wanneer ze gewoon geld krijgt, voelt ze zich misschien juist afhankelijk. Misschien voelt ze zich zelfs schuldig omdat ze haar gezin niet zelf uit de armoede kan halen. Om deze reden zal ze uiteindelijk blijer zijn met de resultaten van een lening en haar eigen harde werk, dan met geld wat ze zomaar gekregen heeft. Een mooie manier van hulp geven dus.