Microkrediet verstrekken

Bent u benieuwd wie er met welke redenen een microkrediet verstrekken? En wilt u weten wat u moet doen om een microkrediet aan te vragen? Lees er hier alles over.

Waarom een microkrediet verstrekken?

Een microkrediet is een kleine lening die verstrekt wordt zonder of met een hele kleine rente. Het wordt vaak gebruikt in ontwikkelingslanden om de ontwikkeling van financiering teweeg te brengen. Het verschilt in aanpak met veel andere ontwikkelingshulp, die zorgt voor de financiering van ontwikkeling. Omdat je mensen een kans geeft om hun eigen geld te verdienen in plaats van hen het geld of de middelen gewoon te geven, voelen zij zich verantwoordelijk voor hun eigen daden en zijn zij meer gedreven als ondernemers en trotser op het zelf bereikte resultaat. Een mooi concept en niet per se iets wat alleen in ontwikkelingslanden kan werken. Daarom bestaan er, aangepast op de westerse situatie, ook microkredieten in Nederland. Hier zijn dat leningen van maximaal enkele tienduizenden euro’s die verstrekt worden aan ondernemers, om hen zo de kans te geven een onderneming te starten of te vergroten.

Hierdoor wordt de ondernemerswereld gestimuleerd, wat weer goed is voor onze economie.

Microkrediet verstrekken, maar aan wie?

Misschien bent u nu geïnteresseerd en vraagt u zich af bij wie u moet zijn als u zelf een microkrediet wil aanvragen. Voor traditionele banken is het vrijwel niet rendabel om kleine leningen te verstrekken, hoe goed uw plannen ook mogen zijn. Banken hebben tenslotte een winstoogmerk. Om de drempel van het krijgen van een microkrediet te verlagen, is er de Raad voor Microfinanciering in Nederland opgericht. Deze raad moet een brug slaan tussen ondernemers en financiële instellingen. Hier kunt u dus aankloppen voor meer informatie, maar microkrediet verstrekken doen ze niet zelf. In Nederland is Qredits de belangrijkste verstrekker van microkredieten. Hier lenen ze u niet alleen geld, maar begeleiden ze u ook bij het uitwerken van uw bestemmingsplan. U krijgt dus coaching, wat de kans dat uw plannen slagen aanzienlijk vergroot.

Hoe gaat het microkredieten verstrekken in zijn werk?

Voor u een microkrediet aanvraagt is het goed om u eens goed te oriënteren. Hoe veel geld hebt u nodig? En waarvoor? Gaat uw investering u winst opleveren? Is dat tijdelijke of blijvende winst?

Wanneer u antwoord hebt gegeven op al deze vragen, kunt u eens gaan rondkijken op het internet. Verstandig is om te kijken naar instellingen die zich speciaal richten op microkrediet verstrekken, omdat traditionele banken zoals gezegd liever geen kleine leningen geven. Wanneer u daadwerkelijk bij de instelling voor uw microkrediet bent aangekomen, moet u goed kijken naar wat u ze moet geven (hoeft u alleen uw gegevens in te vullen, of moet u ook een bestemmingsplan meesturen?) en naar wat ze u in ruil bieden. (Is er rente en zo ja, hoe hoog? Kunt u alles terugbetalen? Krijgt u coaching? Is die naar behoeve of verplicht?)

Wanneer u zeker weet dat u een microkrediet wilt aanvragen, kunt u contact opnemen met deze instantie. Internet is hierbij uw grote vriend. Vaak kunt u hier de antwoorden op veelgestelde vragen en andere informatie vinden, en u kunt zelfs online een microkrediet aanvragen.

Hopelijk hebt u antwoord op al uw vragen en kunt u nu verder met uw onderneming. Succes!