Krediet

Bent u opzoek naar een lening? Of was het nou een krediet? Kortom: raakt u de weg een beetje kwijt met al die termen? Lees dan verder voor uitleg.

Wat is een krediet?

Kre-diet [het]: 2. De verstrekking van kapitaal aan iem. zonder dat men tegelijk daarvoor een wederdienst of betaling ontvangt, maar in vertrouwen dat dit na een bep. tijd zal gebeuren.

Als we het woordenboek mogen geloven, is een krediet dus een lening, niets meer en niets minder. Er bestaan verschillende soorten leningen, zoals u misschien weet.

U kunt geld lenen om een huis te kopen, dan heet het een hypotheek. Vroeger kochten mensen weleens iets ‘op de pof’, bijvoorbeeld aan het einde van de maand. Dan mochten ze van de bakker het brood meenemen zonder te betalen en dan verwachtte de bakker dat de schuld werd ingelost zodra er weer wat geld beschikbaar was. Tegenwoordig bestaat er ook een lening, speciaal voor ondernemers. Het zogenaamde microkrediet.

Waarschijnlijk kent u dit begrip wel. Misschien denkt u nu aan termen als: een geit kopen, prinses Maxima, ontwikkelingslanden, enzovoorts.

Dan zit u helemaal goed. Microkredieten worden inderdaad in ontwikkelingslanden verstrekt aan arme ondernemers, die er bijvoorbeeld een geit van kunnen kopen om zo hun inkomen te vergroten. En Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima heeft dit krediet enkele jaren geleden geïntroduceerd in Nederland.

Nu wilt u natuurlijk weten wat u hier aan hebt. Kunt u als Nederlander dan ook gebruik maken van dit een microkrediet? Jazeker, microkredieten bestaan ook voor Nederlandse ondernemers.

Krediet in Nederland

Voordat u een lening kunt afsluiten in Nederland, moet u vrijwel altijd laten zien dat u het geleend bedrag ook weer kunt afbetalen. U moet bekend maken hoeveel u verdient, kortom, hoe kredietwaardig u bent. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u dolgraag uw bedrijfje zou willen uitbreiden, maar dat de traditionele banken vinden dat u niet kredietwaardig genoeg bent. Daar zit u dan, zonder de middelen om te groeien, vast in uw huidige inkomen. Dan komen het microkrediet om de hoek kijken. Microkredieten zijn bedoeld om ondernemers die in hun situatie vastzitten door een gebrek aan geld te helpen. De voorwaarden van een microkrediet zijn daarom ook vaak vrij gunstig: de verstrekker van deze lening heeft namelijk als doel om u te helpen en niet om zelf geld te verdienen door u een hoge rente te laten betalen.

Conclusie over het woord krediet

Kortom, het woord krediet kan veel betekenen in Nederland, alhoewel het in feite gewoon een lening is. Wanneer u een ondernemer bent, kan een microkrediet interessant voor u zijn. U kunt uw onderneming namelijk starten of uitbreiden met een krediet. Dat kan een traditionele lening zijn, bij een bank (wanneer zij u kredietwaardig genoeg vinden). Wanneer u echter niet als kredietwaardig wordt bevonden, kunt u kijken of u in aanmerking komt voor een microkrediet. Dit krediet wordt verstrekt zonder winstoogmerk en heeft daarom gunstige voorwaarden voor een ondernemer, om ook de kleinere ondernemers zo de mogelijkheid tot groei te bieden.