Borgstellingskrediet

Lees hier uitgebreide informatie over het borgstellingskrediet en alles wat daarmee te maken heeft. Dit kan de toekomst van uw onderneming bepalen! Lees hier uitgebreide informatie over het borgstellingskrediet en alles wat daarmee te maken heeft. Dit kan de toekomst van uw onderneming bepalen!

Wat is het borgstellingskrediet?

Misschien hebt u weleens gehoord van het begrip ´microkrediet´, bijvoorbeeld wanneer het gaat om ontwikkelingshulp in derdewereldlanden. In Nederland bestaat het microkrediet echter ook. Hier is het microkrediet een lening tot maximaal 50000 euro (in Nederland in ieder geval) speciaal bedoeld voor ondernemers die een bedrijf willen beginnen of uitbreiden. Deze ondernemers komen vaak niet in aanmerking voor een traditionele lening, bijvoorbeeld omdat ze geen vaste baan hebben of omdat de bank het concept voor hun onderneming te risicovol vindt. Om te voorkomen dat goede ondernemers daarom niet aan de slag kunnen, is er het microkrediet, een kleine zakelijke lening. Het borgstellingskrediet lijkt hier wel wat op, maar het is meer gericht op al bestaande bedrijven die willen uitbreiden of die plannen hebben met hun lening, dan op beginnende ondernemers. Het moet bij het borgstellingskrediet wel altijd gaan om midden en klein bedrijf (MKB) ondernemers. Op de website van de rijksoverheid kunt u bekijken of u valt onder de doelgroep voor het borgstellingskrediet. (http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/komt-u-aanmerking-voor-de-bmkb) Wanneer u dit hebt gelezen weet u zeker waar u aan toe bent en kunt u denken over uw volgende stap.

Hoe werkt het borgstellingskrediet en wat is de rol van de overheid hierin?

Bij het borgstellingskrediet staat de overheid garant (‘borg’) voor een deel van de lening die u als ondernemers wilt afsluiten. Doordat er een betrouwbaar orgaan, namelijk de overheid, garant staat, zijn banken eerder bereid u een lening te verstrekken. De overheid staat garant voor maximaal 1 miljoen euro. U komt hier alleen voor in aanmerking als u maximaal 250 medewerkers in dienst hebt en uw jaaromzet maximaal 50 miljoen euro is. Dit is om te voorkomen dat er mensen van het borgstellingskrediet gebruik gaan maken die ook zonder hulp van de overheid hun financiering rond zouden krijgen. Dit maakt dat het borgstellingskrediet net als het microkrediet bedoeld is om kansen te creëren voor ondernemers die zonder deze kansen waarschijnlijk niet veel verder zouden komen.

Conclusie over het borgstellingskrediet

Waar het bij microkredieten echt om kleine leningen gaat, is het borgstellingskrediet meer bedoeld voor toch wat grotere ondernemers die ook grotere leningen nodig hebben. De werking verschilt van die van het microkrediet. Bij een microkrediet wordt de hele lening verstrekt door Qredits, een samenwerkingsverband dat hier speciaal voor is opgezet. Bij het borgstellingskrediet kunt u gewoon een lening afsluiten bij een traditionele bank, met de overheid die borg staat voor een deel van uw lening. Toch zult u zelf altijd grotendeels verantwoordelijk blijven voor uw lening en kunt u er dus ook flink mee in de schulden terecht komen. Een verschil tussen microkrediet en het borgstellingskrediet is dat u als gebruiker van het laatste geen coaching krijgt, terwijl dat bij microkredieten wel een mogelijkheid is. Het is dus erg belangrijk dat u weet waar u uw lening voor gaat gebruiken en ook goed weet hoe u hem weer terug gaat betalen. Het borgstellingskrediet blijft echter een mooi principe. Het verschilt niet veel van het kopen van een eerste huis waarbij ouders vaak garant staan voor een deel van de lening, omdat de starters die de woning kopen nog niet zo bemiddeld zijn. Een handje helpen om nieuwe kansen te scheppen. Idealistisch en zakelijk tegelijk.