Microkredieten in Nederland

Microkrediet, dat klinkt als iets voor arme landen. Toch hebben we ook microkredieten in Nederland. Meer weten? Kijk dan hier.

Wat zijn microkredieten in Nederland?

Microkredieten, ook bekend onder de namen volkskrediet, kleine lening, zakelijke lening, microfinanciering, enzovoorts, zijn kleine leningen waarmee ondernemers hun inkomen blijvend kunnen vergroten. Het idee komt oorspronkelijk uit het Ierland van de 18e eeuw, waar toen hongersnood heerste. Een dominee wilde de Ieren uit hun armoede helpen en bedacht dat als ze maar een kleine investering konden doen, ze er flink op vooruit zouden gaan. Dat konden ze niet zonder zijn hulp, velen hadden zelfs te weinig geld om te eten, dus daarom leende hij hen kleine bedragen zonder rente. Deze aanpak had succes, Ierland ging weer vooruit. Sindsdien zijn microkredieten overal ter wereld gebruikt om armoede te bestrijden. Het is hierom dat de meeste mensen microkredieten zien als iets wat alleen in de derde wereld gebruikt wordt. Nederland is tenslotte geen arm land. Toch is het ook in Nederland mogelijk om een microkrediet aan te vragen. Hare Koninklijke Hoogheid prinses Máxima  heeft het microkrediet hier enkele jaren geleden geïntroduceerd. In Nederland zijn microkredieten aangepast op de Westerse situatie. Zo bestaan microkredieten in ontwikkelingslanden uit een paar honderd euro. Dat zet in Nederland natuurlijk geen zoden aan de dijk, waardoor het geleende bedrag hier iets groter is, maximaal enkele tienduizenden euro’s. Ook worden gebruikers van microkredieten in Nederland naar behoeven gecoacht door de instellingen die de kredieten verstrekken.

Op deze manier wordt de kans dat de uitbreiding of de start van een onderneming succesvol is aanzienlijk vergroot.

De verschillen tussen microkredieten in Nederland en in ontwikkelingslanden

Alhoewel het concept hetzelfde is, bestaan er een aantal verschillen tussen microkredieten in Nederland en in ontwikkelingslanden. Zoals gezegd is het geleende bedrag in Nederland vaak groter, omdat ons geld hier minder waard is dan in ontwikkelingslanden en omdat Nederlandse ondernemers vaak meer wensen hebben. (Denk aan het opstarten van een complete eigen kledinglijn tegenover het opstarten van een winkeltje met vier naaimachines).

Een ander verschil is dat leners in Nederland meer individuele aandacht krijgen. Zoals gezegd is het hier mogelijk om echt gecoacht te worden, terwijl leners in ontwikkelingslanden vaak met een groep een lening moeten afsluiten om zo voor elkaar garant te staan, zodat de verstrekkers van leningen daar niet per persoon hoeven te kijken of ze wel geschikt zijn voor een microkrediet. Zo wordt hun kennelijk erg kostbare tijd bespaard.

Het doel van het verstrekken van microkredieten in Nederland

Wat is het doel van microkredieten in Nederland? Waarom kunnen ondernemers niet gewoon een traditionele lening afsluiten? Helaas is dat ook in Nederland niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat ondernemers niet altijd een vast inkomen hebben. Toch wil Nederland ondernemers graag helpen, omdat deze bedrijvigheid zeer goed is voor onze economie. Daarom bestaan er ook hier microkredieten, om zo op een laagdrempelige manier de mogelijkheid tot groei te bieden.

Kortom, guldens, euro’s, maakt niet uit: de ondernemersgeest die de Nederlanden als sinds de 17e eeuw hebben, leeft hier nog steeds.